Natural Pain Relief For Labour - TENS

Suomessakin synnytettiin joskus täysin luomuna - eikä edes tarvitse mennä kovinkaan ajassa taaksepäin, kun kivunlievitys vaihtoehtoja ei ollut samalla tavalla kuin nykyään. Pikkuhiljaa alkoi tulla erilaiset lääkkeelliset puudutukset yms, sekä kehittyneemmäät lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät. Tänä päivänä luomusynnytys on tehty paljon helpommaksi, kun miettii sitä, kuinka paljon on lääkkeettömiä vaihtoehtoja kivunlievitykselle. Yksi uusimpia keksintöjä tähän kategoriaan on TENS-laite. Muistan, kuinka en itsekään vielä tiennyt tästä useampia kuukausia sitten. Satuin kuitenkin törmäämään siihen jossain blogissa ja aloin selvittää, mikä tuo paljon kehuttu ihmelaite oikein onkaan. Toki tuo laite olisi synnytysvalmennuksessa viimeistään tullut esille, mutta sekin sieltä saatu informaatio oli hyvin niukka. 


TENS-laitteen sanotaan olevan tutkitusti yksi nykyajan tehokkaimmista, mutta turvallisimmista (luonnollisista) kivunlievitys vaihtoehdoista synnytykseen. TENS aktivoi kehoa vapauttamaan kehomme luonnollisia kivunlievitys hormooneja, endorfiineja, jolloin kipusignaalit estyvät kulkemaan aivoihin asti ja kivun tuntemus vähenee. Varsinainen kipukokemus syntyy vasta, kun aivot ovat vastaanottaneet ja käsitelleet kipureseptoreiden lähettämää kipuviestien sisältämää tietoa usealla aivoalueella. Lyhyesti sanottuna laitteen tehokkuus supistuksiin johtuu siitä, kun heikkoa sähkövirtaa johdetaan selkään kiinnitettävien elektrodien kautta ihon alla kulkeviin hermoihin, kipuviesti aivoihin häiriintyy ja supistus on helpompi kestää.

 Laitteessa on myös se hyvä puoli, että sen käytön voi aloittaa heti raskausviikolla 37 kotona, jos supistukset tekevät jo kipeää. Onkin suositeltavaa, että laitteen käyttö aloitettaisiin synnytyksen varhaisessa vaiheessa, koska sähköstimulaatio nostaa elimitön endorfiinitasoja pikkuhiljaa. Endorfiinit alkavat 40-60 min kuluttua laitteen käyttöönotosta. Aikainen käyttöönotto saattaa mahdollistaa myös  pidempään kotona olon, ennen sairaalaan lähtöä, kun kipua pystyy "itse kontrolloimaan". Voi olla, että liian myöhäisessä vaiheessa laitteesta ei ole enää paljoakaan hyötyä. 


Laite on turvallinen käytettäväksi sekä äidille että vauvalle, ja laitetta voi käyttää myös mm. jälkisupistuksiin, lihaskipuihin ja kuukautiskipuihin. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää, sopiiko laite sinulle, jos olet harkitsemassa sen käyttöä, ostoa tai vuokraamista. Laitteita saa siis sekä vuokrattua että ostettua täysin omaksi. Itse tilasin tämän erityisesti synnytykseen tarkoitetun TENS-laitteen suoraan valmistajalta BabyCareTENS. Juttelin heidän kanssaan ja he kertoivat laitteella olevan vuoden takuu ja pitkä käyttöikä, joten voin lainata sitä muillekin käyttöön ja mahdollisesti käyttää itsekin uudestaan. Ajattelin ostamisen olevan itselleni paras vaihtoehto, kun hinnallisestikin vuokraus ja osto olisi ollut lähes samaa tasoa. 

Tämä kyseinen laite, mikä itselleni saapui viime perjantaina, on malliltaan OBI TENS plus. Se on juuri käteen sopiva, pieni laite, jonka saa myös kaulaan roikkumaan mukana tulevan kaulanauhan avulla. Mukana tulee myös neljä paria elektrodi-tyynyjä, kätevä säilytyspussukka laitteelle, patterit (plus varapatterit), johtimet sekä käyttöohjeet. Laitteessa on lisäksi sisäänrakennettu supistuslaskuri. Laitteessa on kaksi moodia (mode), joissa molemmissa on burske-ja tehotila. Mode 1 (purske 1 ja teho 1) käytetään pääosin synnytyksen alkuvaiheiden aikana. Mode 2 (purse 2 ja teho 2) voidaan käyttää synnytyksen edetessä, kun supistusväli tihenee. Näitä tiloja voi kuitenkin edelleen vaihdella päikseen painamalla MODE-nappia. BOOST-nappia puolestaan painetaan aina, kun supitus alkaa, jolloin se lähettää hieman voimakkaampaa impulssia. Kun supistus tuntuu loppuvan, painetaan BOOST-nappia uudelleen, jolloin se palautuu aikaisempaan asettamaasi tilaan. Tehoja voi itse myös lisätä tai vähentää plus ja miinus-nappien avulla. 



Laitetta voi turvallisesti käyttää myös muiden kivunlievityskeinojen kanssa, mutta kannattaa vielä varmistaa kätilöltäsi. Vesihän ei maalaisjärjelläkään ajateltuna ole mahdollista käyttää yhtäaikaisesti laitteen kanssa. Laitteen voi kuitenkin poistaa ja asettaa paikoilleen aina uudelleen, jos menet vaikka käymään suihkussa. 

Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain hyötyä erityisesti niille naisille, joka miettivät omaa tulevaa synnytystä ja siihen liittyviä kivunlievityskeinoja ja ehkäpä luomusynnytystä. Omaa kokemustahan minulla ei vielä laitteen tehokkuudesta ole, mutta emmeköhän pääse senkin asian pariin tässä muutaman viikon sisällä ;) 

Ihanaa sunnuntaipäivää! <3
xx, Vera 


Comments